8 Şubat 2014 Cumartesi

kabartma tozu ve poğaça


kaç gündür bloga yazı eklicem diyorum ama yine de yapamıyorum..
hayat mücadelem beni blog aleminden uzaklaştırıyor sanırım :)



yazı ekle(ye)mediğim günlerde kısa bir İzmit turu yaptık geldik..
aileme doyamadan geri dönmek ne kadar üzücü olsa da 
onları Allah izin verirse yakın zaman içinde tekrardan görebilmenin heyecanıyla sakinleşiyor yüreğim :)






havanın güzel olmasını fırsat bilip şuraya buraya gittik demek isterdim fakat ne yazık ki hiç bir yere gidemedim..
bildiğimiz ev hanımı modlarında temizlik, çamaşır, bulaşık, ütü vs.. hizmetlerle günümü gün ettim diyebiliriz.





hayatımın anlamı olan minik prensesim yiğenim Eslem için uydurmasyon bir yelek örmüştüm acemi işi..
aşağıdaki pembiş yelek o meşhur yelek işte :)







onu teslim etmenin haklı gururuyla
ikincisine başladım hatta yarıladım bile..
bu da ikinci amatör yeleğimiz..





şimdi üçüncü model için renk belirleme aşamasındayım..
örgüler basit fakat benim gibi acemi için el hızlandırmak amacıyla 
teorik bilgilerimi pratiğe dökme seçeneği gibi bişey oldu :)

neyse başlıkla yazılanlar ne kadar alakasız gibi görünse de şimdi toparlıyorum..
konumuz kabartma tozuyla yapılan poğaça..



ilk başlarda şüpheyle yapmayı ertelesem de
evde maya kalmadığını farkettiğimde
"ee hadi deneyelim madem ya bismillah" dedim
ve sonuç..
korktuğum gibi değilmiş..
gayet lezzetli..
mayasız sıvı yağla yapılıyor
ama bir o kadar da yumuşak ve pratik bir poğaça oldu..

evet şimdi gelelim malzeme listesine..

hamuru için

2 yumurta
2 bardak yoğurt
2 bardak sıvı yağ
2 çay kaşığı tuz
2 paket kabartma tozu
8 bardak un 


iç malzemesi için

lor peyniri
maydanoz

üzeri için 
yumurta sarısı
susam
çörek otu

evet tüm malzeme bu kadar..
şimdi gelelim yapılışına..

mayalı hamur gibi bekletme yok
o yüzden zamandan tasarruf..
ayrıca mayalı olmadığı için
bayatlama gibi bir derdi de yok..

şimdilik iki kişilik bir aile olduğumuz için
ben poğaçaların büyük kısmını poşetleyip
buzluğa kaldırdım bile..

ani misafir gelişlerinde hemen ısıtıp hazır hale getirmek için
çok pratik bir çözüm oldu..

yapılışına gelince
iki tane yumurtayı karıştırma kabımıza koyup çırpalım..
üzerine 2 bardak yoğurdu ekleyelim..



(benim ölçülerim bu minik su bardağı ile oldu..
dip not : aynı ölçüleri yarıya indirip su bardağı ile de yapabilirsiniz..
2 bardak yoğurt yerine 1 su bardağı yoğurt gibi..)
sıvı yağı da ekleyip karıştırmaya devam edelim..



tuzu ilave edip un ve kabartma tozunu da eleyerek ekleyelim..
klasik kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım..
unun ölçüsü aslında tam..





ama yapacak olan arkadaşların azar azar eklemesinde fayda var..
hamurumuz ele yapışmayan kıvama gelince
minik bezelere ayıralım..
benim elde ettiğim beze sayısı 54 oldu..





bezelerin boyutlarına göre sayısı çoğaltabilir veya azaltabilirsiniz..
bezeleri elimizde açarak içine iç harcımızı ekleyip kapatıyoruz..
yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz..
çok yakın olmamasına dikkat edelim 
sonuçta kabarıp birbirine yapışmasını istemeyiz değil mi :)

üzerine yumurta sarısını sürelim,
susam ve çörek otunu da serpiştirip fırına verebilirsiniz..





fırın derecesi için birşey söyleyemeyeceğim
çünkü benim fırınım 180 derecede bile yakma özelliğine sahip :)
poğaçaların rengi biraz fazla kırmızı oldu bu sebepten..
herkes kendi fırını için bir derece biliyordur mutlaka
ama illa bir derece vermek gerekirse
200 derecede önceden ISITMADAN diyebiliriz..


dediğim gibi bu poğaça boş vakitlerde yapılıp buzluğa koymak için ideal..
en azından 2-3 tepsi çıkıyor çünkü..
gayet bereketli..
10ar poğaça olarak paketleyip 2-3 poşet ayırın derim..
misafirler gelince buzluktan çıkartın kendi kendine çözülsün..
siz bu arada çayı demleyin ..
sonra fırın tepsisine dizin ve takribi 100-120 derecede ısıtın..
poğaçalar yeni yapmış gibi yumuşacık oluyor..

evet deneyecek olan arkadaşlarımın şimdiden ellerine sağlık..
hepiniz hoşçakalın :)